Sağlıklı Beslenme Zayıflama

Yaşamınızın önündeki engelleri kaldırabilmeniz için bedeninize sahip çıkmanız şarttır. \r\nBedeninizle ilgili sorumluluk almak istemediğiniz zaman, başkaları bu görevi sizin yerinize almak durumunda kalır. Bu nedenle hasta olmadan önce , vücuttan gelen sinyalleri ( ağrı, isteksizlik, sürekli yorgunluk, öfke gibi) almamız gerekir.\r\n \r\nBilinçsizce yapılan ve alışkanlıklarımızı değiştirmeden yaptığımız diyetlerin bitiminde kilo alınması kaçınılmazdır.Diyetlerde önümüzdeki yiyecekler alınır ve yerine yenileri konulur. Bunun mantığını kavrayabilirsek, neden bazı gıdaları yemeliyiz ve neden bazı gıdaları yememeliyizi iyi bilirsek , bir süre sonra kısıtlamaya gerek kalmaz.\r\nKatı kuralları olan diyetlerde , bir süre sonra canımız diyeti yapmak istemez. Önce ruhsal açıdan ve ardından fiziksel açıdan diyeti bırakırız. Diyetlere başlarken , sağlıklı yaşama geçişin birinci adımının “ sağlıklı beslenme” olduğunu unutmamalıyız.\r\nNasıl beslenmeliyiz için 5 N kuralı uygulanmalıdır..\r\nÖnemli olan ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber ve ne zaman yediğiniz ve son olarak da ne kadar yediğinizdir.\r\nNE YEDİĞİNİZ:\r\nGün doğduktan batana kadar hayvansal gıdalari gün battıktan sonra sebze grubu tüketilirse metabolizmamız bozulmaz.\r\n- Sabah hayvansal protein grubu \r\n- Öğlen hayvansal protein grubu \r\n- Akşam Sebze ve karbonhidrat grubu tüketilmeli, \r\nNASIL PİŞİRDİĞİNİZ:\r\n- Sebzeler tercihan buharda, haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirilebilir\r\n- Etlere pişerken yağ eklenmesi emilimi bozar, kiloya neden olur.Mümkünse et, balık ve tavuk pişerken yağ eklenmemesidir.\r\n- Sebzelere ve makarna , pilava pişerken 1 yemek kaşığı yağ eklenebilir.\r\n- Mangalda ızgara kanserojendir, çok sık yapılmamalıdır.Zararı yok diye yazın bolca yersek, sindirim sistemimize zarar verir.\r\nNE İLE BİRLİKTE YEDİĞİNİZ:\r\n- Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmeli, yemeğin hemen önce ve sonrasında yenildiği zaman kiloya neden olur.\r\n- Meyveleri birbiriyle çok karıştırmamak gerekir.\r\n- Hayvansal proteinlerden et, balık ve tavuk ile, peynir, süt ve yoğurt çok sıkı birlikte yenilmemelidir.\r\n- Sabah hayvansal protein grubu ve yanında bugday grubundan elde edilen karbonhidartlar tüketilmeli\r\n- Öğlen hayvansal protein grubu ve yanındasebze/ yeşil salata tüketilmeli\r\n- Akşam Sebze ve yanında buğday grubundan elde edilen karbonhidratlar tüketilmeli\r\nNE ZAMAN YEDİĞİNİZ:\r\n- Sabah kahvaltısı saat en geç 9:00 da yapılmalı, akşam yemeği ise en geç yazın 8.30 ‘a kadar yenilmelidir. Metabolizmanın sağlıklı olması için, gece uykusu çok önemlidir.\r\n- Saat 12.00-4:00 arası uykuda olabilirsek , hormonlarımız düzenli çalışır.\r\nNE KADAR YEDİĞİNİZ:\r\nHerkesin midesi kendi 2 avucu kadardır. Ana öğünde 2 avucunuz kadar ve ara öğünde 1 avucunuz kadar yemek yemeniz idealdir.\r\n \r\nZAYIFLARKEN UYGULAMANIZ GEREKEN KURALLAR (3S Kuralı) :\r\n- Sık beslenlenmek\r\n- Su içmek (2,5 litre su-12 fincan sıcak –ılık olarak)\r\n- Spor yapmak –yürümek (hergün yaklaşık 1 saat orta tempolu günde 10.000-8.000 adım)\r\nBedenimiz en önemli varlığımızdır. Bedenimize iyi bakmak, bedenden gelen tüm sinyalleri iyi dinlemek gerekir. Aşırı yorgunluk ve ağrı en önemli sinyallerden biridir. İyi bakmadığımız zaman bağışıklık sistemi çöker, hastalıklar başlar. Bedenimizin her hücresinin, muhakkak üst frekanslarda titreşmesi önemli. Bu yüzden bedenimize iyi bakmalı, doğru beslenmeli, zihnimizi olumsuz düşüncelerden arındırmalıyız.